Rècord històric de coneixement del català: un 95% de la població de Catalunya l’entén i un 73% el parla

Font: Ara

Un 95,2% de les persones que viuen a Catalunya entén el català, un 73,2% el sap parlar, un 79,1% el llegeix i un 55,8% el sap escriure, segons les dades difoses aquest dijous per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que ha destacat que es tracta d’un registre històric màxim de coneixement de la llengua al nostre país.

Segons les dades de l’Idescat, la població de nacionalitat estrangera és la que ha registrat els increments més elevats. Així, un 82,1% de la població estrangera entén el català, mentre que el 2001, quan es va elaborar l’últim cens, la taxa era només d’un 61,1%.

Encara que la migració estrangera ha significat gairebé el 80% del creixement demogràfic de Catalunya durant la primera dècada del segle XXI, en els 10 anys que separen els dos censos −les dades publicades avui corresponen al 2011−, hi ha 1.120.000 persones més que entenen el català, 747.000 més que el saben parlar, 1.190.000 més que el saben llegir i 1.003.000 més que el saben escriure.

El Pla de l’Estany i el Berguedà, al capdavant amb competències lingüístiques

Per comarques, analitzant el conjunt de competències lingüístiques, els resultats més favorables els registren el Pla de l’Estany i el Berguedà. En canvi, els resultats més baixos es troben a la Vall d’Aran, el Baix Llobregat i el Barcelonès.

L’Alta Ribagorça, la Terra Alta i el Pla de l’Estany són els que tenen, de mitjana, la capacitat d’entendre el català més alta, amb un 99% de la població. Pel que fa a la parla, el Berguedà, el Priorat i la Terra Alta se situen al capdavant amb valors propers al 90%.

Respecte a la capacitat per llegir en català, el Priorat, l’Alt Urgell, el Pla d’Estany, el Berguedà i el Ripollès assoleixen els percentatges més elevats, de gairebé el 90%.

En relació amb la capacitat per escriure en català, són les comarques del Pla de l’Estany, el Solsonès i Osona les que en registren les proporcions més altes, a l’entorn del 70%.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: