Preocupa “l’analfabetisme religiós” dels estudiants

Font: La Vanguardia

Josep Playà

El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa va presentar ahir el seu primer informe al Govern, en el qual, entre altres recomanacions, insta les institucions educatives a “combatre l’analfabetisme simbòlic i religiós que impossibilita la comprensió de les obres culturals” i a “treballar activament per desfer prejudicis negatius i trencar tòpics”. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va qualificar el document de “valent”, va assenyalar la seva preocupació per aquest analfabetisme i va explicar que l’informe ja ha estat presentat i tractat amb la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau.

Francesc Torralba, president del consell, va explicar que, a títol personal, és partidari d’una àrea que presenti les diverses religions, ja que ara no es garanteix l’ensenyament del fenomen religiós (“hi ha una ignorància supina i descomunal”). Tot i això, va precisar que el que es reclama és que l’administració actuï d’una manera transversal. Actualment només existeix classe de religió optativa i confessional per als catòlics. Un altre membre del consell, el monjo Lluís Duch, va assenyalar que “la religió a l’escola no pot funcionar amb caràcter confessional, sinó que hauria de fer-se antropologia del fenomen religiós”. I va afegir: “Si es deixa la dinàmica de l’ensenyament a les confessions religioses, es tendeix a la bel·ligerància i a la contraposició”.

El document La diversitat religiosa en les societats obertes. Criteris de discerniment reconeix la pluralitat religiosa de la societat catalana com a conseqüència dels fluxos migratoris i el canvi del paradigma social que comporta el diàleg entre les diferents esferes socials. Des d’aquesta perspectiva es fa una crida a una gestió intel·ligent de l’espai públic, “respectuosa amb la tradició pròpia del país” però “atenta a la pluralitat religiosa i cultural emergent”. Les recomanacions adreçades a les administracions, als mitjans de comunicació, a les institucions educatives i sanitàries i a les empreses advoquen pel respecte a la pluralitat i a la separació entre poder polític i religiós.

El director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, va opinar respecte a la cerimònia de beatificació a Tarragona que l’Església catòlica hauria de demanar perdó “com més aviat millor” pel seu paper en el franquisme, encara que dubta que diumenge passat “fos el dia adequat”. Malgrat tot, creu que “com més tardi a fer un posicionament clar, pitjor quedarà”. Vendrell va explicar que el Govern “se sent bastant satisfet” pel desenvolupament de la cerimònia, tot i que no per la presència del català. “Les notícies que teníem és que el Papa diria unes paraules en català. No va ser així i el perquè no el sé”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: