La jornada intensiva arriba a gairebé tots els instituts

Font: El Punt Avui

La jornada intensiva a secundària s’estendrà el curs 2013/2014 a un 93,75% dels centres públics de secundària de les comarques gironines. Dels 53 que van aplicar el nou horari el curs passat –el primer curs en què s’experimentava– es passarà a 64, onze centres més. El director dels serveis territorials a Girona, Albert Bayot, va raonar ahir que s’ha constatat que amb el nou horari s’ha reduït la conflictivitat a les aules, amb la consegüent millora del clima de convivència als centres, i també hi ha hagut una bona acceptació de la jornada compactada per part de la comunitat educativa.

Aquesta és una de les novetats del curs escolar que es posarà en marxa dijous i que estarà marcat, novament, per les retallades. Així, mentre que el nombre d’alumnes s’incrementa en 1.138, el de docents puja únicament en 26. En concret, dijous s’incorporaran a les aules un total de 72.994 escolars d’infantil i primària i divendres, i 46.000 d’ESO, batxillerat i cicles formatius. Es tracta d’un volum de 118.994 alumnes, que seran atesos per una plantilla de 7.753 professors. El director d’Ensenyament a Girona va assegurar que, a pesar de la situació de contenció econòmica, les plantilles eren aquest any més estables i més ajustades a les necessitats dels centres. I va destacar que un 80% de les vacants s’havien pogut ocupar amb docents del mateix centre que havien confirmat la plaça. Va afegir que el 29 d’agost s’havia donat cobertura a 330 places d’interins, per treballar mitja jornada, i que ahir s’havia fet el nomenament de 740 substitucions. Bayot va destacar que, en relació amb el curs anterior, les ràtios –nombre d’alumnes per docent– havien millorat en termes generals. Però va reconèixer que hi ha alguns grups que tenen fins a un 10% d’alumnes més.

Tanmateix, la valoració que en fa el sindicat majoritari, la Ustec-Stes, és radicalment diferent. Xavier Díez, representant del sindicat, va dir que l’inici del nou curs escolar representava la “normalització de l’anormalitat”. Va qualificar d’“irrellevant” que hi hagi 26 professors més que el curs passat i va destacar que des de l’any 2008 fins avui la ràtio ha pujat, a l’àmbit de tot Catalunya, un 25%. “Cada alumne rep una atenció un 25% pitjor”, va afirmar. Aquest sindicat manté que en els dos darrers cursos hi ha hagut, també a tot Catalunya, una pèrdua de 5.000 professors. I que les retallades de professors han afectat directament les unitats d’escolarització externes dels instituts –adreçades als joves amb més dificultats– i l’atenció a la diversitat. “S’han suprimit els docents que atenien els alumnes amb més dificultats. I, de la mateixa manera que la crisi ha fet créixer la pobresa entre els més pobres, a ensenyament s’ha deixat d’atendre el col·lectiu més vulnerable i amb menys capacitat de reacció”, va argumentar. Díez va recordar que hi haurà un miler de docents destinats a cobrir substitucions que treballaran només un 86% de la jornada, amb la reducció de sou que comporta.

Deixa un comentari