Cridar als adolescents és tan perjudicial com pegar-los segons un estudi

Font: El Periódico 6/09/2013

Cridar als adolescents o utilitzar un llenguatge agressiu per recriminar-los la seva actitud pot ser tan perjudicial com pegar-los. És la conclusió d’un estudi d’investigadors de les universitats de Pittsburgh i de Michigan que s’ha publicat a la revista ’Child Development‘. L’estudi sosté que “els crits no redueixen o corregeixen els problemes de comportament” sinó que, al contrari, els poden agreujar.

Més agressivitat i depressió són algunes de les possibles conseqüències dels crits o recriminacions verbals — com “gandul” o “estúpid”– dels pares als fills, segons apunta Ming-Te Wang, professor del departament d’Educació i Psicologia de la Universitat de Pittsburgh i coautor de l’estudi.

L’estudi ha analitzat un total de 976 famílies amb fills de 13 i 14 anys d’edat. Els nois van contestar preguntes relacionades amb els seus problemes de comportament, la relació amb els pares i possibles símptomes de depressió mentre que els pares van omplir formularis per mesurar el seu nivell d’ús de llenguatge agressiu.

Augment dels problemes

El 45% de les mares i el 42% dels pares de nens de 13 anys van admetre haver cridat als fills aquest últim any. L’estudi ha detectat que aquests adolescents a qui els pares cridaven van tenir un increment dels seus problemes de comportament l’any següent que incloïen baralles amb companys, problemes a l’escola, mentides als pares i símptomes de depressió.

Aquests increments són semblants, apunta l’estudi, als registrats en adolescents que són víctimes de violència física per part dels progenitors. L’agreujament del comportament dels joves donava peu a una espiral en què els pares incrementaven encara més l’ús de llenguatge agressiu contra els fills.

Davant aquesta panorama, la tàctica més recomanada per tractar amb els adolescents és retirar-los privilegis però sense utilitzar un to de retret ni insults o un llenguatge ofensiu, segons apunta el psiquiatre i professor Timothy Verduin citat pel ’Wall Street Journal‘, que dóna una altra recepta per a pares desorientats: ”Et sents més responsable del seu comportament quan qui el corregeix és algú a qui respecta o admira. Qualsevol cosa que un pare faci per avergonyir el fill li treu el poder que té com a pare”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: