Les universitats catalanes faran una prova única d’accés amb el català com a requisit

En el nostre recull de premsa, corresponent a la primera setmana de desembre, recollim la notícia que ens informa de la reacció de les universitats catalanes davant la proposta de la nova llei d’Educació que deixa el català molt mal parat. Copiem la que ha publicat el diari Ara en la seva edició del dia 5.

“Les universitats catalanes faran una prova única d’accés amb el català com a requisit

També elaboraran un manifest en defensa de la llengua catalana a l’escola

Totes les universitats catalanes, públiques i privades, faran una prova única d’accés als estudis de grau. Tot i que la nova llei d’educació que proposa el ministre d’Educació elimina la selectivitat, els centres s’acolliran a l’articulat que permet a cada universitat fer la seva pròpia prova d’accés per coordinar-se i establir una prova única, en què l’examen de català serà condició indispensable, segons ha explicat el secretari d’Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà.

Aquest acord es ratificarà en una reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) que se celebrarà d’aquí a deu dies com a màxim, segons Castellà. De la reunió també sortirà una “declaració institucional en defensa del català” com a llengua de l’ensenyament i com a matèria troncal en l’educació.

En contra del que ha afirmat aquest mateix dimecres el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, Castellà ha assegurat que el Govern no està gens d’acord amb els canvis que la reforma educativa introdueix en l’àmbit de les universitats, i afegeix que tant la Generalitat com “tots els rectors” catalans s’hi oposen, perquè consideren que “generarà un caos” en el procés d’accés a l’educació superior universitària.

“Catalunya té un procés d’accés que funciona des de fa molts anys, amb un sistema informatitzat que relaciona l’oferta i la demanda dels estudis i gràcies al qual un alumne que fa la selectivitat, quan sap la seva nota, sap automàticament a quina opció d’estudis que havia triat podrà i no podrà entrar. En canvi, el que es proposa [al projecte de llei del ministeri] suposarà que quan un estudiant acaba la revàlida de l’Estat començarà una peregrinació universitat a universitat per fer una o 20 proves diferents sense saber si ha aprovat la primera, amb possibilitat fins i tot que calgui fer dues proves el mateix dia a la mateixa hora. És el caos absolut”, ha relatat Castellà.

El secretari d’Universitats ha explicat que en l’última reunió de la conferència sectorial ja va advertir al ministre Wert que això no era acceptable i que envaïa competències catalanes. Segons Castellà, aquella vegada, el ministre es va manifestar disposat a “rectificar” i esmenar el text de la llei, però un mes després “no només no s’ha rectificat sinó que s’ha fet un text més restrictiu, perquè s’ha eliminat de la llei la previsió que feia abans de ‘consultar les comunitats autònomes’ en aquest procés”.

Castellà ha considerat que “el més greu” de la reforma que proposa Wert és el tema de la llengua, però ha assegurat que “encara que no hi hagués hagut aquest tema, probablement tampoc hauria assistit” a la reunió d’avui de la conferència sectorial d’universitats, perquè “no és seriós que diguin que rectificaran i després no només no ho facin, sinó que a més vagin més enrere”.

Font: Diari Ara, 5/12/2012

També podeu llegir: “Els quatre atacs al català de la nova llei educativa”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: